YANGILIKLAR

Kun: 18.12.2018

2018-yil 18-dekabr kuni «Taraqqiyot strategiyasi» markazida Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligi rahbarlari ishtirokida matbuot anjumani bo‘lib o‘tdi.

Unda 2017-2021 yillarda O‘zbekiston Respublikasini rivojlantirishning beshta ustuvor yo‘nalishi bo‘yicha Harakatlar strategiyasini «Faol tadbirkorlik, innovatsion g‘oyalar va texnologiyalarni qo‘llab-quvvatlash yili»da amalga oshirishga oid davlat dasturining oliy ta’lim tizimidagi ijrosi muhokama qilindi.

 

 

Mazkur anjuman davomida vazirlikning Kadrlar tayyorlash va oliy ta’lim muassasalarini tashkiliy-metodik ta’minlash bosh boshqarmasi boshlig‘i Abduvali Xoliqov O‘zbekistonda bu yil talabalar qaysi sanadan qishki ta’tilga chiqishi haqida ma’lum qildi.

 

 

Unga ko‘ra, talabalar odatdagidek 28 dekabrdan qishki ta’tilga ketadi va u 10 yanvarga qadar davom etadi. 27 dekabr oxirgi o‘qish kuni, 11 yanvar kuni esa ta’lim muassasalarida darslar boshlanadi.

Milliy iqtisodiyotimizning raqobatbardoshligini oshirish hamda eksport salohiyatini mustahkamlashda mahsulotlar sifatini ta’minlash bo‘yicha xalqaro standartlarni joriy etish masalalari muhim ahamiyat kasb etadi. O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2018 yil 12 dekabrdagi “Texnik jihatdan tartibga solish, standartlashtirish, sertifikatlashtirish va metrologiya tizimlarini yanada rivojlantirish chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi PQ-4059-sonli qarorida bu borada jiddiy chora-tadbirlarni amalga oshirish ko‘zda tutilgan va tizimni rivojlantirish bo‘yicha “yo‘l xaritasi” tasdiqlangan. Mazkur qarorda standartlashtirish sohasidagi normativ hujjatlarni xalqaro talablar bilan uyg‘unlashtirish darajasini hozirgi 10,7 foizdan 2023 yilga borib 80 foizga yetkazish ko‘zda tutilgan.

 

 

Iqtisodiyotning agrar va oziq-ovqat sektorlarida mahsulotlar sifati va xavfsizligiga qo‘yiladigan talablar alohida e’tibor talab qiladi. “2017-2021 yillarda O‘zbekiston Respublikasini rivojlantirishning beshta ustuvor yo‘nalishi bo‘yicha Harakatlar strategiyasi”da yuqori sifatli va ekologik toza mahsulotlar ishlab chiqarishni kengaytirish, qishloq xo‘jaligi mahsulotlarining raqobatbardoshligini oshirish orqali mamlakat oziq-ovqat xavfsizligini yanada mustahkamlash va agrar sektorning eksport salohiyatini yuksaltirish masalalari ustuvor vazifalar sifatida belgilab berilgan.

 

 

Toshkent davlat iqtisodiyot universitetining Sanoat iqtisodiyoti kafedrasi tomonidan tashkil etilayotgan “Qishloq xo‘jaligi mahsulotlari raqobatbardoshligini oshirishda xalqaro standartlarni joriy etish: muammo va yechimlar” mavzusidagi ryespublika ilmiy-amaliy anjumani “Harakatlar strategiyasi”da belgilab berilgan mazkur dolzarb vazifalarning ilmiy-amaliy jihatlarini muhokama qilish asosida bu borada tegishli xulosalar va tavsiyalarni ishlab chiqishga bag‘ishlangan.

 

 

Ushbu anjuman ishida qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini yetishtirish, qayta ishlash, saqlash va eksportga chiqarish tizimida xalqaro sifat standartlarni joriy etish masalalari bilan shug‘ullanuvchi davlat boshqaruvi organlari, mutasaddi tashkilotlarning rahbar va mutaxassislari, oliy ta’lim muassasalarining professor-o‘qituvchilari va ilmiy tadqiqotchilari, ilmiy-tadqiqot institutlari va markazlarining xodimlari ishtirok etmoqda. Jumladan, O‘zbekiston Respublikasi Oliy Majlisi Qonunchilik palatasining Sanoat, qurilish va savdo masalalari qo‘mitasi, Qishloq xo‘jaligi vazirligi, Standartlashtirish, metrologiya va sertifikatlashtirish agentligi – “O‘zstandart”, “O‘zbekoziqovqat” xolding kompaniyasi va Tadbirkorlik va fermerlikni qo‘llab-quvvatlash markazi anjuman ishida hamkor tashkilotlar sifatida ishtirok etib, uni yuqori saviyada tashkil etishga munosib hissa qo‘shmoqda.

 

 

Anjumanda quyidagi yo‘nalishlar bo‘yicha ilmiy ma’ruzalar muhokama qilindi:

“2017-2021 yillarda O‘zbekiston Respublikasini rivojlantirishning beshta ustuvor yo‘nalishi bo‘yicha Harakatlar strategiyasi” doirasida iqtisodiyotning real sektori tarmoqlarida xalqaro standartlarni joriy etishning ilmiy-amaliy asoslari;

qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini yetishtirish, saqlash va qayta ishlash tizimi hamda oziq-ovqat sanoatida Global GAP va ISO 22 000 HACCP xalqaro sifat standartlarini joriy etish orqali mahsulotlar raqobatbardoshligini oshirish yo‘llari;

qishloq xo‘jaligi va oziq-ovqat sanoati tarmoqlarida xalqaro standartlarni joriy etishning mamlakat oziq-ovqat xavfsizligini mustahkamlashga ta’siri masalalari;

iqtisodiyotning real sektori mahsulotlari raqobatbardoshligini oshirish orqali eksport salohiyatini mustahkamlash va logistika tizimlarini rivojlantirish yo‘nalishlari.

 

 

Anjumanning yalpi majlisida sohaga oid yetakchi mutaxassis va olimlarning ilmiy ma’ruzalari tinglanadi va muhokama qilinadi. Kunning ikkinchi yarmida anjuman ishtirokchilari 4 ta sho‘baga bo‘lingan holda muhokamalarni davom ettirishdi.

Anjuman tahrir hay’atiga respublika oliy ta’lim muassasalari va kasb-hunar kollejlari professor o‘qituvchilari, ilmiy tadqiqotchilar va soha mutaxasislarining 150 dan ortiq ilmiy maqolalari hamda ma’ruza tezislari taqdim etilgan bo‘lib, ularning eng saralari to‘plam sifatida chop etilmoqda.

Anjuman ishi sermahsul, yuqori saviyada va qizg‘in bahs-munozaralar bilan o‘tmoqda. Anjuman yakuni bo‘yicha qaror qabul qilinib, muhokama qilingan masalalar yuzasidan tegishli davlat boshqaruvi organlari va tashkilotlarga taqdim etish uchun xulosa va tavsiyalar tayyorlanadi. Ular milliy iqtisodiyotimizning raqobatbardoshligini oshirish hamda “Harakatlar strategiyasi”da belgilangan vazifalar ijrosini ta’minlashga muayyan darajada o‘z hissasini qo‘shadi.